Het kabinet-Schoof heeft als doel gesteld om in 2030 in Nederland één miljoen ICT’ers aan het werk te hebben. Dit zou neerkomen op pakweg tien procent van de beroepsbevolking, wat zeer ambitieus is. Deze doelstelling is onhaalbaar, maar ook onnodig, blijkt uit nieuw onderzoek van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en techdetacheerder HeadFirst Group uit.

Volgens het onderzoek zou Nederland in 2030, als alles beter gaat dan verwacht, op maximaal 862.000 ICT’ers uit kunnen komen. Dat is een toename van 48 procent tegenover de cijfers van het derde kwartaal van dit jaar.

In realistischere raxmingen komen de onderzoekers uit op tussen de 452.000 en 783.000 ICT’ers. De laagste schatting is lager dan de huidige 583.000 personen die momenteel de ICT-sector werkzaam zijn, maar is toch realistisch aangezien de vraag naar ICT’ers mogelijk kan krimpen.

Het aantal ICT’ers groeit sinds 2022 nog amper. Dat komt door een krappere arbeidsmarkt, waardoor onder andere zij-instromers uit andere branches lastig te vinden zijn.

AI kan een uitkomst zijn voor krapte bij ICT'ers

De onhaalbaarheid van het overheidsplan is overigens geen ramp, stellen de onderzoekers. Volgens hen kan de opkomst van artificial intelligence (AI), voor de nodige verlichting zorgen. "“Als de AI-trend zich doorzet – en die verwachting is reëel – zal de vraag naar vooral developers op termijn veranderen", zegt CEO Marion van Happen van HeadFirst Group in het persbericht.

"In Nederland zal de AI-adoptie geleidelijk verlopen, waardoor de impact op de vraag naar ICT’ers tot 2025 beperkt blijft. "Dit betekent dat we het doel van 1 miljoen ICT’ers in 2030 niet hoeven te halen om de digitale transitie succesvol te realiseren. Tegelijkertijd blijft het noodzakelijk om zoveel mogelijk groei in de ICT-beroepsbevolking te stimuleren, want AI kan de vraag naar ICT’ers niet volledig vervangen", aldus Van Happen.

LEES OOK: Ruim 2 op 5 IT’ers ervaart (te) hoge werkdruk